De jaarlijkse AIOS-dag, die in 2016 op 7 maart door het LOSGIO werd georganiseerd, stond in de ochtend in het teken van medisch leiderschap en 'waarom je betrokken zou willen zijn bij je beroepsgroep'. De middag stond in het teken van publieke gezondheidszorg voor vluchtelingen. 

 

aiosdag 2016 in dialoog met vluchtenlingen

 

In de middag waren vluchtelingen uit de noodopvang in Utrecht waren te gast om over hun ervaringen te praten. Deze noodopvang is gevestigd in de wijk Kanaleneiland, vlakbij de NSPOH. Tijdens groepsgesprekken met de vluchtelingen werd duidelijk welke behoeften er bij hen liggen, waarbij vooral de behoefte aan vriendschap en contact op de voorgrond stonden. In de daaropvolgende plenaire sessie hebben we gesproken over wat wij als artsen Maatschappij en Gezondheid nodig hebben om goede publieke gezondheidzorg te kunnen verlenen aan deze kwetsbare groep. Hierbij werden kennis over culturele en persoonlijke achtergronden, tijd voor langere consulten en financiële middelen om dit alles mogelijk te maken genoemd. Het was een zeer waardevolle middag voor beide kanten, die wellicht wel een vervolg krijgt.

 

Elk jaar organiseert het LOSGIO, in samenwerking met de NSPOH, een AIOS-dag voor alle 1e en 2e fase artsen M&G. De AIOS-dag gaat over profieloverstijgende en actuele thema’s. In 2015 gingen de AIOS bijvoorbeeld op stap met een dakloze.

 

De AIOS-dag 2017 is op 6 maart, dus schrijf hem alvast in je agenda!

Deel dit artikel: