Ik ben Menne Bartelsman en aios infectieziektebestrijding. Sinds kort ben ik actief bij LOSGIO in de commissie internationalisering. Afgelopen november heb ik een fysieke bijeenkomst bijgewoond van een Europees aios-netwerk. Ik ben samen met Elke Stenvers en Hanneke Verheijde van De Jonge Specialist afgereisd naar de algemene vergadering  van de European Junior Doctors (EJD) in Brussel. De EJD behartigt de belangen van alle artsen in opleiding in Europa. Het was een inspirerend weekend waar naast serieuze zaken veel ruimte was voor sociale activiteiten binnen de toen geldende COVID-19 restricties.

 

De EJD behartigt sinds 1976 de belangen van jonge dokters in Europa. Het belangrijkste doel van de EJD is om op Europees niveau de werk- en arbeidsomstandigheden van jonge dokters te verbeteren. Daarnaast staan onderlinge samenwerking en vertegenwoordiging van jonge dokters in verschillende medische Europese commissies centraal.

 

Op de bijeenkomst waren 22 landen uit Europa vertegenwoordigd en was er naast formele zaken zoals de stemmingen voor het nieuwe bestuur veel ruimte voor een informeel debat. Want alhoewel de condities in de verschillende Europese deelstaten sterk onderling verschillen kwamen er veel gemeenschappelijke thema’s aan bod die iedere Europese jonge dokter raken zoals de impact van COVID-19 op het werk, burn-out onder jonge artsen en de krapte op de arbeidsmarkt voor jonge klaren. Opvallend was dat Nederland , naast de Scandinavische landen, wat betreft werkomstandigheden vaak als beste jongetje van de klas uit de bus kwam.  Als sociaal geneeskundige in opleiding voelde ik me bij dit soort discussies ook nog  een extra vreemde eend in bijt. Weinig artsen in opleiding hebben de luxe van een hele dag in de week onderwijs, reguliere werktijden en weinig diensten. Dat wil niet zeggen dat er ook binnen onze specialisaties veel te verbeteren valt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de uitkomsten van de enquête gezond en veilig werken.

 

Maar terug naar het weekend in Brussel. Behalve problemen was er ook aandacht voor positieve zaken zoals bijvoorbeeld projecten op het gebied van digital health en de stem van jonge dokters in verschillende Europese gremia zoals de  European Union of Medical Specialists (UEMS). Binnen de UEMS heeft elk medisch specialisme een eigen sectie. De EJD kan per sectie één aios aanwijzen als vertegenwoordiger die de belangen behartigt van alle Europese aios binnen het betreffende specialisme. Op het moment staan er nog vacatures open die ook vallen binnen ons vakgebied zoals bijvoorbeeld “occupational health’ en infectious diseases’ . Mocht je interesse hebben dan kan je je informeren via deze pagina.

 

Tenslotte maak ik ook nog even van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen voor internationaal georiënteerde aiossen om de commissie Internationalisering van LOSGIO te komen versterken. Heb je interesse mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 

Menne Bartelsman, commissie Internationalisering

Deel dit artikel: