Actueel

De Commissie Wetenschap wil aios binnen de sociale geneeskunde, die hun opleiding combineren met onderzoek, graag in het zonnetje zetten. Dit door regelmatig interviews te plaatsen. Lees hier het eerste interview met aios infectieziektebestrijding Monica Wong

Beste collega’s,

De zomervakantie is weer voorbij en dat is te merken! De komende periode staan een heleboel activiteiten gepland, zoals het Congres Arbeid & Gezondheid  “Waarom slapen mensen (niet)?” van De Jonge Bedrijfsarts en het A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde op 30 september, het Basisartsencongres “Van co tot pro” op 1 oktober en het Lustrumcongres 50 jaar vertrouwensartsen op 4 oktober. 

 

Verder is het LOSGIO-jaarplan bijna af en heeft de werkgroep Planetary Health haar visiedocument gereed én een duurzaamheidsprijs in het leven geroepen. Benieuwd wat er nog meer speelt? Je leest het in deze nieuwbrief!

 

Wil jij ook tussentijds op de hoogte blijven van de activiteiten van het LOSGIO? Houdt dan de website www.losgio.nl in de gaten! Ook kun je het LOSGIO vinden op LinkedIn en op Instagram.

 

Veel leesplezier! 

 

Met sociale groet,

 

Het LOSGIO-bestuur

De werkgroep Planetary Health van de De Jonge Arts Maatschappij en Gezondheid (DJAMG) is er van overtuigd dat er al enorm veel inspirerende duurzaamheidsideeën, - initiatieven en inspirators zijn binnen de Public Health. Die willen wij graag in het zonnetje zetten én delen ter inspiratie!

De inschrijving voor het BG-VG: Waarom slapen mensen (niet)? is geopend! 

Beste collega’s,

 

Met deze editie van de LOSGIO-nieuwsbrief vieren we dat de nieuwsbrief al één jaar terug is!

Ook de afgelopen maanden is er weer een hoop gebeurd. Natuurlijk de ALV, waar nieuwe bestuursleden zijn verkozen. Maar ook een congres in het buitenland. En ook de komende tijd staan er weer veel activiteiten op de planning!

 

Wil jij ook tussentijds op de hoogte blijven van de activiteiten van het LOSGIO? Houdt dan de website www.losgio.nl in de gaten! Ook kun je het LOSGIO vinden op LinkedIn en op Instagram.

 

Veel leesplezier! 

 

Met sociale groet,

 

Het LOSGIO-bestuur

Na een aantal jaar uitstel vanwege de coronacrisis ging de landelijke aiosdag, georganiseerd door LOSGIO en de NSPOH dit jaar weer door!

Ben jij een enthousiaste aios die de opleiding combineert met het doen van wetenschappelijk onderzoek in het kader van een promotie of anderszins? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen en willen we je graag in de spotlights zetten.

De congrescommissie van het A(N)IOS netwerk verzekeringsgeneeskunde en De Jonge Bedrijfsarts presenteert:

 

CONGRES 2022: Waarom slapen mensen (niet)?

 

Lig jij ook wakker van slaapproblemen? Kom dan naar onze congres dag!

Foto_Anne_Marthe_website.jpg

Mijn naam is Anne-Marthe Jongbloed. Ik ben sinds februari 2018 werkzaam in de jeugdgezondheidszorg. De opleiding tot jeugdarts heb ik al afgerond en sinds september

2021 ben ik aios maatschappij en gezondheid.

 

Tijdens de opleiding geneeskunde merkte ik dat ik vooral geïnteresseerd ben in de sociaal-medische richting van het vakgebied. Ik had interesse in de revalidatiegeneeskunde, omdat in

dat vakgebied men breder kijkt dan diagnose en behandeling en er multidisciplinair wordt gewerkt. Toch bleef ook het werken in de preventieve sector en het werken met kinderen en ouders mij trekken. Dit heeft ertoe geleid dat ik ben gaan werken in de jeugdgezondheidszorg.

 

Al snel merkte ik dat dit een vakgebied is waarvan ik gelukkig word. Vragen van ouders en kinderen beantwoorden, preventieve gezondheidszorg bieden en naast een gezin kunnen staan op moeilijke en mooie momenten. Daarnaast is er in de jeugdgezondheidszorg veel potentie voor ambitieuze artsen, er is ruimte voor ontwikkeling van het vakgebied en daaruit haal ik mijn voldoening. Het was dan ook een logische vervolgstap om na de eerste fase, door te stromen naar de tweede fase van de opleiding.

 

Binnen LOSGIO kwam de secretarisfunctie vrij, een functie die bij mijn karakter past. Met de andere (bestuurs)leden van LOSGIO wil ik graag samenwerken om de belangen van aios te behartigen en de kracht van ons vakgebied -de sociale geneeskunde- uit te stralen. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer aios sociale geneeskunde mogen verwelkomen.

 

 

Beste collega's,

 

De LOSGIO nieuwsbrief maart 2022 is uit! Nu de coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven en de samenleving weer heropent komt ook bij het LOSGIO het organiseren van evenementen weer op gang. De landelijke aiosdag, de ALV en aansluitende borrel op 18 maart zijn nog digitaal, maar we denken al weer na over de organisatie van de sportdag, een heidag met collega-besturen van DJB, DJAMG en het A(N)IOS Netwerk Verzekeringsgeneeskunde en ook de Spring Meeting van Euronet MRPH in mei kan fysiek plaatsvinden in Lyon.
Meer over deze gebeurtenissen en ander nieuws lezen jullie natuurlijk weer in deze nieuwsbrief.

 

Veel leesplezier!

 

Met sociale groet,

 

Het LOSGIO-bestuur

Als sociaalgeneeskundigen weten we maar al te goed dat gezondheid van meer afhankelijk is dan alleen het wel of niet aanwezig zijn van ziekte. Helaas leidt oorlog altijd tot gezondheidsschade. Sociaalgeneeskundigen komen op voor de gezondheid van alle mensen en op ieder vlak. Wij veroordelen daarom de oorlog en de schendingen van mensenrechten en gezondheid die hiermee gepaard gaan. Hierin staan we niet alleen. Ook onze Europese collega’s denken er zo over. LOSGIO heeft zich daarom aangesloten bij het standpunt van Euronet MRPH. Het standpunt kun je hier lezen: Joint-Statement-Euronet.pdf.

Wie gaat er mee naar de Spring Meeting van EuroNet MRPH?  

 

EuroNet MRPH staat voor European Network of Medical Residents in Public Health. Dit is een Europees netwerk van artsen in opleiding die werkzaam zijn binnen de publieke gezondheidszorg. Op dit moment zijn er veertien landen onderdeel van het netwerk.

 

De doelen van het netwerk zijn het uitwisselen van informatie en praktijkervaringen over het werkveld en de opleiding, het faciliteren van internationale stages en het faciliteren van gezamenlijk onderzoek. Driemaal per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd door en in één van de landen die lid zijn. Dit voorjaar wordt de bijeenkomst in Lyon georganiseerd van 12-14 mei. Op het programma staan interessante sessies op het gebied van Global Health maar bovenal heb je de mogelijkheid om veel andere aios te ontmoeten. 

Meer info en aanmelding via de volgende link: Spring Meeting 2022 - Lyon - EuroNet MRPH.

Deelname voor aios in het domein Public Health is gratis! 

Stuur een mailtje als je je hebt aangemeld naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.a.v. Menne Bartelsman, commissie internationalisering. Dan kunnen we als Nederlandse delegatie samen voorbereiden. 

Ik ben Menne Bartelsman en aios infectieziektebestrijding. Sinds kort ben ik actief bij LOSGIO in de commissie internationalisering. Afgelopen november heb ik een fysieke bijeenkomst bijgewoond van een Europees aios-netwerk. Ik ben samen met Elke Stenvers en Hanneke Verheijde van De Jonge Specialist afgereisd naar de algemene vergadering  van de European Junior Doctors (EJD) in Brussel. De EJD behartigt de belangen van alle artsen in opleiding in Europa. Het was een inspirerend weekend waar naast serieuze zaken veel ruimte was voor sociale activiteiten binnen de toen geldende COVID-19 restricties.

Het Landelijk Overleg Sociaal Geneeskundigen In Opleiding (LOSGIO) pleit voor toegang tot wetenschappelijke literatuur voor alle aios sociale geneeskunde.

Het LOSGIO wil graag uitzoeken hoe het staat met het werkklimaat, burn-out en bevlogenheid bij sociaalgeneeskundigen in opleiding. Doe voor 1 november mee door de Enquête Gezond & Veilig werken in te vullen via deze link.

Bij de meeste opleidingsgroepen komt het LOSGIO aan bod tijdens een introductiepraatje van één van de bestuursleden. Daarnaast het het LOSGIO in deze digitale tijden hard gewerkt aan een eigen video. Vandaag is de laatste had gelegd aan de definitieve versie. Je bekijkt hem via deze link!

De LOSGIO-nieuwsbrief van september is af. Heb je hem nog niet ontvangen via de wetenschappelijke vereniging? Bekijk hem dan snel hier!

Het LOSGIO wil graag uitzoeken hoe het staat met het werkklimaat, burn-out en bevlogenheid bij sociaalgeneeskundigen in opleiding. Doe mee door de Enquête Gezond & Veilig werken in te vullen via deze link.

LUISTERTIP | Waarom geneeskundestudenten voor het vak arts M+G moeten kiezen? LOSGIO-secretaris Vionne van der Borden, jeugdarts en arts M+G (i.o.) vertelt het in . “Als arts M+G kijk je naast de gezondheid van het individu ook collectief naar de gezondheid van groepen of de hele bevolking. Je kunt het praktische werk in de spreekkamer combineren met strategie, beleid, onderzoek en innovatie.”

 

Ben je benieuwd naar de hele Podcast? Luister hem hier!

De LOSGIO-nieuwsbrief is terug van weggeweest! Het LOSGIO-bestuur vindt het van groot belang dat alle leden op de hoogte zijn van wat er binnen hun eigen beroepsgroep en bij de andere aios van het LOSGIO allemaal speelt.

Op 11 mei organiseerde De Jonge Arts M+G, de tak van LOSGIO voor aios M+G haar eerste webinar "Kijken door en sociale bril, de rol van de arts M+G tijdens COVID-19". Met 90 deelnemers was het, zeker voor een eerste webinar, met recht een succes te noemen. 

 

Heb jij het webinar gemist, maar wil het het graag alsnog bekijken? Of was je erbij en wil je het graag nog eens terugzien? Klik dan hier!

Het LOSGIO zit samen met de NVAB, KAMG en de NVVG in de Taksforce Federatie Sociale Geneeskunde om te kijken hoe we de krachten kunnen bundelen en de samenwerking kunnen versterken.

 

De MissieVeerkracht krijgt steeds meer aanhangers. Daarmee worden de vele bottom-up initiatieven die gericht zijn op het vergroten van de gezondheid en veerkracht in de samenleving verbonden. Dat is juist nodig in deze tijden van de coronacrisis. Ook LOSGIO doet mee aan MissieVeerkracht.

Op 14 april om 20:00 uur houdt bedrijfsarts Stefan van Vuuren een online "open spreekuur" voor geneeskundestudenten, artsen en ieder ander die meer wil weten over het werk van de bedrijfsarts. 

 

Meer lezen over Stefan en aanmelden kan via https://www.bedrijfsartsworden.nl/onlinespreekuur/

De arts Maatschappij + Gezondheid is een geneeskundig specialist die zich sterk maakt voor de publieke gezondheid. Je zorgt niet voor één, maar voor iedereen. Niet altijd in de spreekkamer, maar juist in de maatschappij. Iets voor jou? Op 1 februari 2021 start de nieuwe sollicitatieperiode voor verschillende (profiel)opleidingen én de nieuwe opleiding tot vertrouwensarts.