Zoals we dit van tevoren al hadden kunnen zeggen: een aanrader! Afgelopen wintermeeting was in het zonnige Lissabon. Ontzettend mooie stad uiteraard en erg aardige Portugezen. De meeting wordt met de keren professioneler en nu dan waren er een aantal professoren uit Portugal die spraken en ons inspireerden.

 

euronet lissabon 01

 

Op de Euronet meetings komen public health artsen uit verschillende landen. Zo hebben we deze dagen Portugezen, Fransen (heel veel), Engelsen, Ieren, Spanjaarden, Italianen en een Sloveen ontmoet. Het is heel mooi om te zien dat we in heel Europa met dezelfde dingen stoeien: hoe kunnen we de vaccinatiegraad omhoog krijgen? Hoe zorgen we dat we minder zittend werk doen? Hoe kunnen we zorgen dat de lucht schoon blijft en welke invloed heeft woonomgeving op iemands gezondheid en geluk? 

 

Daarnaast hebben we ook workshops gehad over epidemiologie, wat gaat er in het hoofd van een epidemioloog om? Een workshop werd gegeven hoe je het meeste uit een vergadering kan halen of hoe je kan zorgen dat je onderzoek op social media veel gelezen wordt. Want downloaden en lezen is het nieuwe ‘geciteerd’ worden. 

 

euronet lissabon 02

euronet lissabon 03

 

We kwamen er ook achter dat de opleidingen in ieder land weer net even anders zijn. De één doet er 3 jaar over, de ander vier. De meesten worden heel breed opgeleid, met miliekunde en infectieziekten bijvoorbeeld in één. Maar ook zijn sommigen juist bezig met biometrics, data analyseren en surveillancesystemen. En zijn sommigen weer juist bezig met de geestelijke gezondheid van de maatschappij of meer met bedrijfsgeneeskunde. En tot onze grote verbazing was er geen jeugdarts te bekennen behalve onze specialisten uit Nederland!

 

Naast al dat leerzame waren er ook goed georganiseerde avonden met fado muziek, een public health quiz en lekker eten! Alles op zijn Portugees, nooit te vroeg komen, rustig aan, maar heerlijk om je er tussen te voegen!

 

Dus heb je zin om andere Europese public health artsen te ontmoeten, wat te leren van hoe het ergens anders gaat, geïnspireerd te worden, neem dan een paar van je mede aios mee, huur een appartement en je hebt gegarandeerd een paar leuke dagen!

 

Tchao,

Lilian, Daphne, Laurens, Ruben en Rosa

Deel dit artikel: