Het Landelijk Overleg Sociaal Geneeskundigen In Opleiding (LOSGIO) pleit voor toegang tot wetenschappelijke literatuur voor alle aios sociale geneeskunde.

 

In het opleidingslandschap sociale geneeskunde kent toegang tot vakliteratuur momenteel geen centrale regeling. Aios Maatschappij+Gezondheid, aios verzekeringsgeneeskunde en aios bedrijfsgeneeskunde hebben daardoor vaak geen eigen toegang tot digitale vakliteratuur middels databases als PubMed, Embase, Cochrane en UpToDate. De afgelopen tijd heeft de COVID-19 pandemie ons met de neus op de feiten gedrukt over het belang van het goed beoordelen van nieuwe wetenschappelijke kennis als fundering voor het nemen en adviseren over beleidsbeslissingen.

 

Het LOSGIO ziet de toegang tot vakliteratuur als een eerste stap naar het verder academiseren van de sociaal geneeskundige opleidingen. Om aan de CanMeds competentie ‘Kennis en Wetenschap’, zoals omschreven in het Landelijk opleidingsplan M+G, het Landelijk opleidingsplan voor bedrijfsarts en het Landelijk opleidingsplan voor verzekeringsarts  te voldoen, wordt verwacht van de sociaal geneeskundige om medische informatie kritisch te kunnen beschouwen en wetenschappelijke vakkennis te ontwikkelen en te verbreden. Om deze wetenschappelijke competenties te ontwikkelen en te behouden is vrije toegang tot wetenschappelijke literatuur gedurende de gehele opleiding volgens ons een minimale vereiste.

 

Met dit standpunt sluiten we ons aan bij de werkgroep academisering van Stichting Sociaal Geneeskundige Opleidingen in Nederland (SOGEON) die in januari 2021 de Startnotitie werkgroep academisering uitbracht. Daarin pleit de werkgroep voor het verbeteren van de wetenschappelijke inhoud van de opleiding arts maatschappij en gezondheid.

 

Het LOSGIO vindt het noodzakelijk dat de verantwoordelijke partijen, die betrokken zijn bij de medische vervolgopleiding tot sociaal geneeskundige, één partij aanwijzen die toegang tot digitale vakliteratuur voor alle AIOS kan waarborgen. De toegang moet onafhankelijk zijn van opleiding en werkplek van de AIOS.

 

Ook is het van essentieel belang dat de toegang tot wetenschappelijke literatuur gewaarborgd blijft voor collegae die reeds de registratie van arts Maatschappij en Gezondheid, bedrijfsarts of verzekeringsarts behaald hebben.

 

Mede namens de commissie wetenschap van het LOSGIO en de besturen van De Jonge Arts M+G en De Jonge Bedrijfsarts,

 

 

Meertje Hallie

Bestuurslid – portefeuillehouder Wetenschap

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel dit artikel: