AIOS-dag 

6 maart 2017 was het dan weer zo ver, de AIOS dag 2017. Meer dan 70 enthousiaste AIOS M&G, bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde verzamelden zich bij de NSPOH. Het thema van dit jaar was ‘Slim voor de samenleving: innovatie in public en occupational health’. Het LOSGIO met haar achterban kan uiteraard niet achterblijven. 

 

Social design

Karine van ’t Land, organisator en voorzitter van deze dag, trapte af met een speciaal woordje richting Erik de Jonge omdat het zijn laatste dag als voorzitter van het LOSGIO was (zie ook het verslag ‘Bestuurswissel’). Ze leidde de dag verder in met een presentatie over social design. Ze beschreef innovatie als onderdeel van het ecosysteem en schetste het belang van co-creatie door verschillende partijen en actoren. Het zal die dag niet alleen draaien om technische snufjes maar innovatie in de algemene zin van het woord.

 

Gelijke kansen

Vervolgens namen Prof. Dr. Hein Raat (hoogleraar Sociale Geneeskunde, jeugdgezondheidszorg ErasmusMC) en Denis Wiering (programmamanager jeugdbeleid gemeente Rotterdam) ons mee naar Rotterdam, waar de gemeente middels een integrale aanpak inzet op het beleidskader Jeugd met het project ‘Rotterdam groeit’. Ze belichtten dit vanuit hun eigen perspectief, de academie versus de gemeente. Gezamenlijk komen zij tot de conclusie dat daar waar je geboren bent al kan zorgen voor een achterstand. Ieder kind heeft recht op gelijke kansen om veilig te kunnen opgroeien. Ze sloten af met de vraag hoe we de jeugdarts aan tafel bij de gemeente krijgen. De jeugdarts heeft zoveel expertise in huis maar de gemeente maakt er geen gebruik van! Ze vragen wel de psychiater aan tafel, maar waarom geen jeugdarts? Stof tot nadenken…

 

Boerenkool

Als we het over innovatie hebben kunnen big data en robotica natuurlijk niet ontbreken. In de kleinere deelsessies werd nagedacht over hoe we dit kunnen gebruiken bij public health problemen. Hieruit kwamen verrassende initiatieven zoals zelfrijdende auto’s die oma’s naar de dichtstbijzijnde boerenkool reden. De agrarische sector als oplossing voor obesitas in Afrika en het aantal verkeersdoden in Kampala werd aangepakt middels een heus verkeerspark. 

 

Robots

Als afsluiter volgt een vurig betoog van Pim Haselager van UHD Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboud Universiteit Nijmegen. Robots lijken de toekomst te hebben, in het ziekenhuis kun je er nauwelijks om heen. Maar ook daarbuiten nemen ze hun plek in want wie wil er nu niet zo’n handig hulpje in huis of wat dacht je van de robot voor eenzame ouderen. Maar is dit wel wenselijk? Kan een robot sociale vaardigheden aanleren? En hoe zit dat met privacy en het verantwoorden van beslissingen? Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.

De dag werd afgesloten met de ALV van het LOSGIO, de bestuurswissel en uiteraard werd er bij de borrel nog volop nagepraat.

Deel dit artikel: